Yakın Doğu Koleji Öğrencileri Gazetecilik Mesleği Hakkında Bilgilendirildi
Eklenme Tarihi: 09 Aralık 2017, 17:27
Son Güncelleme Tarihi:25 Aralık 2019, 08:48


Yakın Doğu Koleji Sosyal Sorumluluk Kulubü, 21 Ekim Dünya Gazeteciler Günü nedeniyle Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliğini ziyaret etti.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla ilişkiler Müdürlüğü’nden verilen bilgiye göre, gerçekleştirilen ziyarette kulüp öğrencileri, Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliğinin kuruluş ve çalışmaları, gazetecilik mesleği ile habercilik konusunda bilgiler aldığı bildirildi.

İlk olarak bir söyleşi yapan Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği Gazeteciler Birliği As Başkanı Mustafa Kortun, öğrencilere tarafsızlık ilkesinden bahsetti. Gazeteciliğin dünya üzerinde yapılması en güç ve mesleklerden biri olduğunu anlatan Mustafa Kortun, mesleğin tarafsız haber anlayışı ve çok katı ahlaki kuralları olduğundan söz etti. Teorinin pratiğe dökülmesinin çok zor olduğunu ifade eden Kortun, tarafsız gazetecilik anlayışının önemi üzerinde durdu.

Mustafa Kortun’nun anlatımının ardından Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği Eğitim Sekreteri ve BRT haber programı yapımcısı ve sunucusu Damla Soyalp, öğlecilere gazetecilik mesleğinin zorlukları, araştırma yöntemlerini kullanarak, bilgiye-habere ulaşma ve eleştirel habercilik konularını aktardı.

Gazetecilik mesleğinde özel hayatın ön planda olmadığından, günlerce ve saatlerce çalışmak zorunda kalınabileceğinden söz eden Soyalp, gazetecilik hayatında yaşadığı tecrübeleri de anlatarak, öğrencilerin merak ettiği soruları cevapladı. Damla Soyalp, internet haberciliğinin gelişimi ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki durumu hakkında da bilgi verdi.

Gazeteciliğin Fedakarlık Gerektiği Bilincine Vardılar…
Söyleşi ile ilgili görüşlerine başvurulan Yakın Doğu Koleji öğrencileri, ileride bu mesleği yapmak isteyenlerin, mesleki zorluklarını ve fedakarlık yapılması gerektiğini algıladıklarını ifade ettiler.

Öğrenciler, “İleride bu mesleği yapmak isteyen arkadaşlarımız var. İster kamera önü olsun ister kamera arkası olsun işin zorluklarını birinci ağızdan duymak ve onların tecrübelerinden, yaşanmışlıklarından yararlanmak bizler için çok anlamlı oldu. Her mesleğin zorlukları olduğunu bilsek de gazeteciliğin, etik kuralları tam olarak uygulamak ve fedakarlık yapabilmek adına çok önemli olduğunu bu söyleşiyi dinlerken bir kez daha anladık” şeklinde konuştular.