Kuralarımız

Ortaokul ve liselerde Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından belirlenen disiplin kuralları, okul düzenini sağlamak, öğrencilerin eğitim ortamında güvenli ve saygılı bir şekilde bulunmalarını temin etmek amacıyla oluşturulmuştur. Bu kurallar, öğrencilerin sorumluluklarını yerine getirmeleri, başkalarının haklarına saygı göstermeleri ve okulda huzurlu bir öğrenim atmosferinin korunması için gereklidir. MEB disiplin kuralları, öğrenci davranışlarını düzenleyerek hem bireysel hem de toplumsal sorumluluk bilincini geliştirmeyi hedefler. Öğrenciler, bu kurallara uymakla yükümlüdür ve kurallara aykırı davranışlar durumunda belirlenen disiplin süreçlerine tabi olurlar. Bu disiplin kuralları, eğitimin kalitesini ve öğrencilerin kişisel gelişimlerini destekleyen önemli bir unsurdur.

Öğrencilerimiz;

• Okula zamanında gelir ve zamanında ayrılır,
  • Akranlarıyla, kendilerinden yaşça küçüklerle ve büyüklerle doğru iletişim kurarlar,
  • Üniforma kurallarına uygun giyinirler,
  • Cep telefonlarını kapalı tutarlar (Sınıfta kullanılması disiplin suçu teşkil eder. Tenefüs saatlerinde kullanılması ise öğrenci etkileşimini sınırlar, göz yorgunluğu, dikkat eksikliği gibi sorunlara yol açar. Sonuç olarak cep telefonu kullanımı yasaktır ve tasarruf sorumluluğu öğrenciye aittir. Okula getirilmemesi tavsiye edilir.),
  • Zil çaldığı zaman öğretmenden önce sınıfta oturur durumda ve ilgili dersin hazırlıklarını tamamamlamış halde olurlar,
  • Önceden kararlaştırılmış oturma düzenine göre yerlerinde otururlar,
  • İkili veya grup çalışmalarına süratle ve sessiz bir şekilde geçerler,
  • Ödev ve projeleri zamanında teslim ederler,
  • Sınıf ve ortak kullanım alanlarındaki malzemeleri dikkatli kullanırlar, korurlar,
  • Sınıfta herhangi bir yiyecek içecek bulundurmama kuralına uyarlarlar,
  • Öğretmeni ve dersle ilgili söz alan öğrencileri dikkatle dinler ve el kaldırarak izin verildiğinde konuşurlar,
  • Okula gelirken öz bakım yönünden hassas davranırlar. (Makyaj ve ojeye tolerans gösterilmez. Okula uygun ayakkabılar giyinmesi beklenir. Saç boyama veya abartılı saç modelleri kabul edilmemektedir.)
  • Okul içerisinde birbirlerinin görüntülerini kaydetmez ve yayınlamazlar.

Sınavlar

• Sınavda her öğrenci kendi kalem, silgi vb. malzemesini kullanır. Ödünç almaz, vermez.
  • Öğrencinin kopya çektiği tespit edilirse, gözetmen tarafından sınav kağıdı imzalanır, öğrenci sınav salonundan çıkarılır. Sınav bitiminde ilgili öğrencinin sınav kağıdı idareye teslim edilir. Gözetmen kopya ile ilgili tutanak tutar ve öğrenci disipline sevk edilir. Suçlu bulunursa ilgili dersten sıfır alır ayrıca disiplin kurulunun hakkında vereceği ceza uygulanır.

Yemekhane

• Öğrenciler yemekhanede sıraya girerek yemeklerini alırlar, yemekten sonra boş tepsilerini uygun yere bırakırlar.
  • Dışarıdan yemek getirtilmez.

Servisler

• Öğrenciler okul servislerinde hem görevlilere, hem de aynı araçta bulunan diğer arkadaşlarına karşı doğru davranış sergilerler.
  • Okuldan kendisi ayrılacaksa veya velisi tarafından erken alınacaksa muhakkak okul idaresine bilgi verirler ve izinsiz okuldan ayrılmazlar.
  • Araç içerisinde uygun ses tonu ile konuşur ve yerlerinde otururlar.

Veliler

• Okul tarafından gönderilen bilgilendirmeleri takip ederler.
  • Okulla iş birliği içinde davranırlar.
  • Öğrenci herhangi bir nedenle okula gelmeyecek ise veli okulu bilgilendirmelidir.

Davranış Politikası Programı
Sınıf içinde veya dışında kabul edilemez davranışlar sergileyen öğrencilere ‘sözlü uyarı’, gelişme olmazsa ‘Ön Uyarı Mektubu’ verilir. Ön uyarı mektubu alan öğrenci, sınıf öğretmeni, mektubu veren öğretmen, rehber öğretmen ve okul yönetimi tarafından değerlendirilir. Değerlendirmeden sonra öğrenci bilgilendirilir.

Bazı durumlarda öğrenciye ‘Uyarı Mektubu’ verilebilir. Öğrenciler bu mektubu imzalayarak velilerine vermeli ve okul yönetimine geri getirmelidir. Öğrenciye üç uyarı mektubu gelmesi durumunda, sınıf öğretmeni, rehber öğretmen, okul yönetimi ve velisi ile bir araya gelerek ‘Davranış Anlaşması’ yapılır.