YDK Tarih, Gözlem ve Araştırma Kulübü Büyük Han ve Kumarcılar Hanı’nı Gezdi
Eklenme Tarihi: 22 Aralık 2016, 15:29
Son Güncelleme Tarihi:23 Mayıs 2019, 09:56

Öğrencilerin toplumsal hayata, sorunların çözümüne yerel düzeyde katılımına ve yöneltici projeler hazırlamaya özendirilmesine, tarih alanında bilgi birikimlerini geliştirip çevresine duyarlı bireyler olarak yetişmelerini desteklemek amacıyla kurulan Yakın Doğu Koleji Gözlem ve Araştırma Kulübü, öğrencileriyle birlikte  Büyük Han ve Kumarcılar Hanı’nı ziyaret etti.

Yakın Doğu Koleji Tarih, Gözlem ve Araştırma Kulübü sorumlu Tarih öğretmenleri öğrencilere verdiği bilgide: Büyük Han’ın, Osmanlı’nın adayı  fethetmesinin  ardından Muzaffer Paşa tarafından  1572’de yaptırılıldığını anlatarak Osmanlı Devleti’nin ilk başkenti olan Bursa’da bulunan Koza Hanı örnek alınarak yapılan Büyük Han’ın,  alt kısmının  genellikle  hayvanlarının barınmaları için kullanılırken üst odalarında konaklama amaçlı kullanıldığını belirttiler. Ardından İngiliz  sömürge yönetiminin Büyük Han’ı belli bir süre hapishane olarak kullandığını   sonrasında ise  kimsesizlerin barınmak için kullandığı yer bir yer olduğunu eklediler. Sonrasında uzun bir süre restorasyon  bekleyen Büyük Han’ın 2002 yılında restorasyonu bitirilerek kültür sanat merkezi olarak günümüzde işlev  gördüğünü anlattılar. Sonrasında  Kumarcılar Hanı’nı ziyaret eden öğrenciler, Kumarcılar Hanı’nın  yapılış tarihinin  tam belli olmamakla birlikte  mimarı yapısının  özelliklerinden dolayı 17. yüzyılda yapıldığının düşünülmekte olduğunu öğrendiler. Büyük Han’a yakın  bir noktada bulunan Kumarcılar Hanı kesme taştan yapılmış şekil itibariyle Büyük Han’ın küçük bir örneğini teşkil ettiğini ve  farklı dönemlerde Kumarcılar, Hımarcılar ve Çalgıcılar Hanı olarak birçok isimle anılarak  restorasyon sonrasında  Kumarcılar Hanı’ın 2016 yılından itibaren   kültür sanat merkezi olarak  işlev gördüğünü  anlattılar.


Kulüp öğrencileri gezi sonrası  kültürel miraslarımızı tanıma ve sahip çıkma adına çok faydalı   bir gezi olduğunu söylediler.